EL VE MİKROCERRAHİ

KARPAL TUNEL HASTALIĞI

Bilekte, karpal tünel denilen bir alan vardır.

Tünelin içinden; başparmak, işaret parmağı, orta parmak, yüzük parmağını duyusunu ve başparmağın bazı hareketlerini sağlayan median sinir ile önkoldan ele doğru uzanan 9 tendon geçer. Tünelin çatısını transvers karpal bağ adı verilen yapı oluşturur. Karpal tünelin, normal basıncının bir nedenle artması sonucunda, sinir üzerine bası olur ve sinirin çalışması engellenir. Elde ve parmaklarda ağrı, uyuşma ve elektriklenme ile ortaya çıkan karpal tünel sendromu ortaya çıkar.

Karpal tünel sendromu neden olur?

Genellikle nedeni bilinmemektedir. Ancak, bazı faktörlerin tünel içindeki basıncın artmasına neden olduğu bilinmektedir;
1)Tünel içinden geçen tendonların, tekrarlayan el hareketleri ile yıllar içerisinde yıprandığı, buna bağlı kalınlaşma gösterdiği ve sinir üzerine baskı yapabildiği,
2)Bu bölgedeki kırık veya çıkıkların tünele doğru çıkıntı oluşturabildiği,
3)Özellikle hamilelikte görülebilen sıvı tutulumunun basıncı arttırdığı bilinmektedir.

Bulgular nelerdir?

Median sinirin duyusunu sağladığı alanlardaağrı, uyuşukluk ve karıncalanma uykudan uyandıracak şekilde başlar. Zaman içerisinde araba kullanma, gazete okuma gibi aktiviteler esnasında gün içerisinde de kendini hissettirir. Ellerden bazı objeler düşmeye başlar. Daha ileri dönemlerdeparmaklarda duyu kaybı ve başarmakta kas zayıflığı gelişir.

Tedavisi nasıldır?

Erken tanı ve tedavi, sinir hasarının devam etmesini engellemektedir. Tanıda; ‚çeşitli klinik değerlendirmeler ve elektromiyografik (EMG) çalışmalar kullanılmaktadır.

Tedavide; Erken dönemde bulgular bazı yöntemlerle sonlandırılabilir.

* Sinirin üzerindeki basıncı; azaltmak için uygun bir atel
* İlaç tedavisi
* Egzersiz ve fizik tedavi

* Bulgular şiddetli olduğunda veya diğer tedavi yöntemleri ile düzelmediğinde, transvers karpal bağın cerrahi yöntemle gevşetilmesi siniri rahatlatmaktadır. Bu bağın kesilmesi tünel içindeki basıncın azalmasına yol açar. tünel içinde basıncı artıran tümör, tendon kılıflarındaki kalınlaşma, sinir kılıfında sertleşme gibi durumlar söz konusu ise nedene yönelik cerrahi işlem de bu sırada yapılır.




OPR. DR. CENGİZ BOZKURT İLE ESTETİK VE SAĞLIK ÜZERİNE RÖPORTAJ

BİZİ ZİYARET EDİN!

Adres:
Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sokak Evke
Mediloft 1 15/14, 16160 Osmangazi/Bursa

Telefon:
0 (224) 240 03 05

RANDEVU ALIN

Bizimle görüşmeden, fiyat şartlarımız hakkında bilgi edinmeden lütfen karar vermeyin.