ESTETİK CERRAHİ

SAÇ EKİMİ

Genel hatları ile saç ekimi kıl kökü nakli olarak adlandırılabilir.

Saç ekimi, saçların yoğun olduğu bölgelerden (ense ve yan kısım) alınan saç köklerinin saha seyrek olan boş bölgelere ekilmesi işlemidir. Saç ekimi operasyonu özellikle doğal ve sağlıklı saç sonuçları verdiği için oldukça tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Saç dökülmesi ile kişilerde oluşabilecek çeşitli psikolojik ve sosyal yaşamdan uzaklaşma gibi durumlar saç ekimi sayesinde ortadan kaldırılmaktadır.

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesinin nedenlerini incelediğimizde karşımıza çok fazla etken, neden ve tetikleyici unsur çıkmaktadır. Günümüzün en çok karşılaşılan sorunlarından birisi haline gelen saç dökülmesi, genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme, kronik hastalıklar, aşırı saç şekillendirme uygulamaları ve pek çok tetikleyici sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Erkek tip saç dökülme ve kadın tipi saç dökülme başlıkları altında saç dökülme sorunlarını inceleyebiliriz.

Androgenetik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesi, yirmili yaşların başında gözlemlenerek hızlı seyriyle birkaç sene içinde özellikle tepe bölgesinde ve kafanın ön şeridinde saç kaybıyla sonuçlanır. Erkek tipi saç dökülmesinin nedenleri genetik alt yapıyla ilişkilidir.

Kadın tipi saç dökülmesi ise, dünya nüfusu üzerinde her 10 kadından birinde rastlanan, son derece yaygın bir durumdur. Yine altında genetik bir öykü yatar ya da farklı etkenler tetikler. İncelen, cansızlaşan ve özellikle saç ayrım çizgisinde kendini belli eden bu tip saç dökülmesi de saç ekimi yapılarak çağdaş ve etkili sonuçların alınması mümkündür.

Saç dökülmesinin nedeni ne olursa olsun, temelindeki sorun araştırılıp, eğer tetikleyicinin tedavi edilebilecek bir nedenden kaynaklandığı tespit edilebilirse, önce makul tedavinin yapılması ve sonrasında saç ekiminin düşünülmesi gerekir. Hormonal hastalıklar, vitamin, mineral veya bedendeki herhangi bir maddenin eksikliği bulunduğu takdirde, öncelikle saç dökülme sorununun hastalık düzeyinde tedavisi en doğru seçenek olacaktır.

Saç ekimi muayenesi

Saç ekimi muayenesinde saçlardaki dökülme oranına ve hızının tespitine bakılır. Saç dökülmesini ve kellik sorununun ne kadar zamandır devam ettiği, bu sorunu genetiğin ya da farklı hastalıkların tetikleyip tetiklemediği anlaşılmaya çalışılır. Bunun için farklı testler yapılır. Nihai sonuçta uygulamaya karar verildikten sonra, donör alan yani, hastanın bedeninin neresinden sağlıklı saç köklerinin alınacağı tespit edilir.

Saç ekiminde donör alan seçimi

Saç ekiminde, sağlıklı olan ve transfer edilebilecek nitelikteki kıl köklerinin tespit edilmesi en önemli konuların başında gelir. Bunun için öncelikle muayene sırasında, nereden köklerin alınacağı yani donör alan belirlenir. Taşınmaya müsait olan kıl kökleri en fazla ense bölgesinden alınır. Bu alanda istenilen verim yoksa sakal, çene bölgesi ve son olarak da sırt, omuz, bacak ya da göğüs bölgesine bakılır. Donör alanın tespit edilmesi, süreçte doğru planlanmanın yapılabilmesi için en kritik noktalardan birisidir.

Kellik sorunu aşırı derecede gelişmiş hastaların ilk etapta ense donör bölgesine bakılır. Ensede yeteri kadar sağlıklı kıl kökü yoksa sakal bölgesine bakılır. Kellik sorunu yaşayan hasta, sakal bölgesindeki seyrekleşmeden rahatsızlık duymayacaksa, aslında donör alan için en verimli ve son derece nitelikli geri dönüşlerin alındığı ve uyum sorununun çok az yaşandığı bir bölgedir. Göğüs donör bölgesi ise, farklı verimlerin alındığı, her tip kıl kökünün farklı olduğu ve dolayısıyla verimin de farklılık yaşattığı bir alan olduğu için, öncelikle test ekimi yapılması uygun olur. En son bakılan donör alan ise, sırt ve bacak bölgesidir. Göğüs bölgesi gibi farklı yapıda kıl köklerinin bulunduğu bu alanlardan, hastayı zorlamadan, konforunu düşünerek, en nitelikli ve müsait olanları tercih edilerek toplama yapılır.

Saç Ekimi Yöntemleri

Muayene sırasında, donör alan tespit edildikten sonra hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Saç ekimi bugün FUT Tekniği ve FUE Tekniği olarak 2 farklı şekilde yapılmaktadır.Her iki teknik de canlı saç kökü naklini sağlar ve genel anestezi gerektirmez. Aralarındaki fark saçın alınma şeklidir.

FUE : Mikromotor yardımı ile kişinin saç köklerine özel 0,70 -0,80 ve 0,90 mm çapında özel başlıklar kullanılarak, iki kulak arasında kalan saçlı bölgeden ya da az evvel bahsettiğimiz alternatif bölgelerden köklerin teker teker alma işlemine denir. Donör alanda neşter kullanılmaz, bu bölgeye dikiş atılmaz ve köklerin alındığı noktalarda gözle görülür bir iz kalmaması en büyük avantajları arasında sayılabilir. FUE yöntemi ile daha fazla kök (greft )alınabilmekte ve daha sık ve doğal saçlara kavuşmayı mümkün kılmaktadır. Ortalama bir saç sıklığına sahip bir kişiden 3000-4000 kök (greft)alma imkanı sağlar.

FUT ( Follicular Unit Transplantation ): İki kulak arasında kalan saçlı derinin ince bir şerit şeklinde alınarak, köklerin (greft) mikroskop altında ayrıştırılma işlemidir. FUE tekniğinin gelişmesi ile bu teknik artık kullanılmamakta ya da daha az tercih edilmektedir. Bunun nedeni donör alanda iz bırakması ve istenilen miktarda kök alınamamasıdır. Bu teknikte neşter kullanılır ve köklerin alındığı bölgeye dikiş atılır, saçlar kısa tıraş sonrası yara izi belli olmaktadır. Saç ekimi sonrası ekilen saçlar kesinlikle yeniden dökülmez. Saç ekimi öncesi ve sonrasında unutulmaması gereken en önemli konu her hastanın özel olduğu ve tüm değerlendirmelerin hastaya özel yapılması gerektiğidir. İşlem hastane ortamında, lokal anestezi etkisinde yapılan bir operasyon olduğundan normal hayatınıza bir kaç gün içerisinde kolaylıkla dönebilirsiniz. Biz yenilikçi saç ekimi tekniklerini tercih ettiğimiz ve hastalarımızın konforluna son derece önem verdiğimiz için FUT tekniğini kullanmıyoruz.

Saç Ekimi Aşamaları

Saç ekimi aşamaları kellik sorunu yaşayan herkesin öncelikli olarak merak ettiği konuların başında geliyor. Uygulamaya karar veren hastanın, nelerle karşılaşacağını bilmesi, uygulama olan güvenini artırır ve psikolojik olarak saç ekimine hazır hissetmesini sağlar. Bu konuda işlemi yapacak olan uzmanımızdan yardım alabilir, dilediğiniz soruyu sorabilirsiniz.

Saç Ekimi Operasyon Öncesi

Saç ekimi operasyonundan önce evde yani kliniğe gelmeden evvel bazı hazırları yapmanız gerekir. Saç ekimi operasyonu olacağınız günün sabahı ise, sizin için işlem öncesi klinikte bazı hazırlıklar yapılır.

Kliniğe Gelmeden Evvel Yapılacak Hazırlıklar

Doktorunuzun evde yapılmasını istediği hazırlıkları yapın ve saç ekimi uygulamasından evvel 1 hafta önce, size söyleyeceği yan etki oluşturabilecek ilaçları bırakın.

Operasyona 2 gün kala başlayacağınız donör alan ve ekim alanı masajıyla, bölgenin kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz.

Saç ekimi öncesinde saçlarınızı kestirecekseniz, mutlaka doktorunuzla iletişime geçin.

Operasyondan bir gece önce banyo yaparak, saçlarınızı kirden arındırın ve çok iyi durulayın.

Saç ekimi operasyonu sabahı güzel bir kahvaltıyla güne başlayın, tok karınla operasyona gelin.

Operasyon öncesinde aktif, yorucu ve stresli aktivite ve sporlardan uzak durun, dinlenmiş bir şekilde kliniğe gelin.

İşlem sonrasında kullanabileceğiniz, pamuklu, kafanızı sıkmayan, hava aldıran rahat kullanımlı bir şapka ile kliniğimize gelin.

Saç ekimi operasyonu öncesi

Doktorunuz, muayene sırasında yaptığı planlamayı tekrar kontrol ederek sizi saç ekimin yapılacağı klinik odasına alır. Bu aşamada rahatlamanız açısından, kafanıza takılan herhangi bir soruyu kendisine sorabilirsiniz. Operasyon öncesinde medikal fotoğrafçı tarafından resimleriniz çekilir ve saç ekimine başlanır.

Saç Ekimi Operasyonu

Saç ekimi operasyonu genellikle şu sıralamayı takip eder:

Önce tespit edilen donör bölge hazırlanır

Arkasından donör alandan alınan saç köklerinin transfer edileceği yani ekimin yapılacağı alan hazırlanır

Ekilecek saç kökleri hazır hale getirilir

Son olarak saç ekimi işlemi yapılır, saç kökleri yeni alanlarına yerleştirilir

Fotoğraf çekimi yapıldıktan sonra kafa derinize çizim yapılır ve alan sınırlanır. Acı duymamanız için lokal, bölgesel anestezi işlemi yapılır. Siz bu sırada kitap okuyabilir, televizyon izleyebilir ve hatta uyuyabilirsiniz.

Donör alan, kellik sorunu yaşayan bir hastanın en kıymetli hazinelerinden birisi olduğu için, uygulamayı yapan doktorunuz, zarar vermeden itinalı bir şekilde saç köklerinin alımını yapar. Kellik derecesine ve alınan saç köklerinin adedine göre değişen süre sonrasında mola verilir.

Verilen molanın hemen ardından saç ekimi yapılmaya başlanır. Saç çizgisine, alınan saçın özelliğine, hastanın yaşına, kafasının ve yüzünün şekline göre ekim yoğunluğu belirlenir. Donör alandan alınan sağlıklı saç kökleri yerleştirileceği alana makul eğimler verilerek nakil edilir. Operasyonun en önemli aşamalarından birisi olan yön ve açı vererek ekim yapılma işlemi, hastanın saçları uzadığında çim adama benzememesi için son derece önemlidir. Bu noktada saç ekimi yapan doktorun estetik ön görüsü ve işindeki profesyonelliği devreye girer. Donör alana sargı- bandaj yapılır ve işlem tamamlanır.

Saç Ekimi Operasyon Sonrası

Saç ekimi sonrasında hemen evinize gidebilir, araba kullanabilir ve günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. İşlemin yapıldığı günün sonrasında çok hafif bir ödem olabilir. Ağrı genellikle olmaz. Saç ekimi sonrasında yapılması gerekenleri doktorunuz size ayrıntısıyla anlatacaktır. Tüm önerilere dikkat etmeniz, başarılı geçen operasyonun sonucunun da etkili olması açısından son derece önemlidir.

Saç ekimi yapıldıktan sonra bölgenin steril kalması son derece önemlidir. Bu sebeple yastığınız temiz olmasına dikkat ediniz. Daha rahat ve konforlu bir uyku için 45 derecelik bir açı ile sırt üstü pozisyon alabilirsiniz.

Doktorunuzun önerdiği ilaç, krem, şampuan ve talimatları uygulayınız. Banyonuzu önerilen talimatlara uyarak, 24 saat sonra yapabilirsiniz.

Saç Ekimi Operasyonu Sonrası Saç Uzaması

Saç ekimi operasyonu sonrasında ekilen saçların “ şok dökülme” olarak tabir edilen evresi 2. hafta sonunda yaşanır. Bu dökülmeyi takip eden 2 ay içinde yeni sağlıklı saçlar çıkmaya başlar. 8. Aydan sonra saç ekimi yapılan saçların tamamına yakını sağlıklı ve gür bir şekilde çıkmış olur.

OPR. DR. CENGİZ BOZKURT İLE ESTETİK VE SAĞLIK ÜZERİNE RÖPORTAJ

BİZİ ZİYARET EDİN!

Adres:
Bağlarbaşı Mah. 1.Sedir Sokak Evke
Mediloft 1 15/14, 16160 Osmangazi/Bursa

Telefon:
0 (224) 240 03 05

RANDEVU ALIN

Bizimle görüşmeden, fiyat şartlarımız hakkında bilgi edinmeden lütfen karar vermeyin.