Sosyal medyanın yaygın kullanımı; bu platformlarda hasta fotoğraflarının, özellikle de öncesi ve sonrası fotoğraflarının paylaşılmasını gündeme getirmiştir. Bunların artıları olabilir, ama bazı eksileri de vardır:
- Hastaların rızası olsa bile hasta mahremiyeti atlanabiliyor.
- Bazı fotoğraflar öncesi-sonrası olarak lanse edilse de bazı ışık oyunları, açı, photoshop gibi tekniklerle düzenlenmiş olabilir ve gerçeği yansıtmayabilir.
- Paylaşılan fotoğraflar başkasına ait olabilir; öncesi ve sonrası aynı kişi olmayabilir.
- Bu fotoğrafların paylaşılması bilgi vermeyi aşarak, pazarlama ve özendirme aracı olabiliyor.
- Elbette ki en başarılı olgular seçilerek paylaşılıyor. Hiç kimse başarısız olan sonuçlarını paylaşmayacağına göre, bütün sonuçların çok başarılıymış gibi düşünülmesine ve estetik ameliyatların çok basitmiş gibi, herhangi bir riski yokmuş gibi algılanmasına sebep olabiliyor.
Ayrıca, hasta fotoğraflarının paylaşılması yasal değildir. Hasta ameliyat görüşmesinde isterse daha önce yapılmış ve konuyla ilgili hasta fotoğrafları olayı anlaması, risklerini görmesi ve daha sağlıklı karar vermesi için vaka ayırt etmeden görebilir.
Mesleğimizin reklam yapmaya uygun bir meslek olmadığı kanısındayım. Öncesi-Sonrası fotoğrafları da bu açıdan sorunlu buluyorum. Sosyal medyada tanıtım yapaılabilir ama daha çok bilgilendirme amaçlı olmalı, mesleğe bakış açısını göstermelidir.